11 Kasım 2012 Pazar

Zeytinli Foccacia

''Foccacia''  İtalyan'ların üzerine çeşitli malzemeler koyarak yaptığı, dünyaca ün yapmış meşhur ekmek çeşitlerinden biri. Aslına bakarsanız görünüş olarak bizim ramazan pidemize çok benziyor :)





 Malzemeler : 
  • 1 paket kuru maya 
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için :

  • 1-2 yemek kaşığı su
  • 1-2 çay kaşığı pekmez
  • Susam,haşhaş,biberiye,kekik
  • 10-15 adet zeytin

Yapılışı : 

Mayayı ılık suya atıp eriyinceye kadar karıştırın ve 10 dak. bekletin. 

Geniş bir kaseye unu eleyin. Ortasını havuz gibi açıp, şeker, tuz, zeytinyağı ve mayayı ekleyin, yoğurun. Üzerini örterek 40 dakika mayalanmaya bırakın.

Hamuru unlanmış zeminde merdane ile yuvarlak (fırın tepsiniz dikdörtgen ise dikdörtgen) şekilde açın. Hamuru yağlı kağıt üzerine alın, keskin bir bıçakla üzerinde 4-5 kesik oluşturun ve yağlı kağıt ile birlikte fırın tepsisine aktarın. Üzerini örterek tekrar 30 dak. dinlendirin. 

Ufak bir kasede su ve pekmezi karıştırıp, fırça yardımı ile dinlenmiş hamurun üzerine sürün. 
Çekirdekleri çıkartılmış zeytinleri hamura eşit şekilde dizin ve susam,haşhaş,biberiye,kekik veya istediğiniz malzemeden birini serpiştirin. Önceden ısıtılmış 190 dereceye ayarlanmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar (fırınına göre değişmekle birlikte, 15 dak. kadar) pişirin. 
Pişen ekmeğinizi kısa bir süre dinlendirip, dilimleyip servis yapın.


Tarif ile ilgili notlar : 

  • Ekmeğin kesinlikle zahmetli bir yapım aşaması yok. Ölçüler tam tamına elinize yapışmayan, tam kıvamında bir hamur elde etmenizi sağlıyor.
  • Ekmeğinizi zevkinize göre çeşit çeşit hazırlayabilirsiniz. Örn ; üzerine ayçekirdeği içi, çörekotu-susam, zeytin-kekik, taze biberiye, haşhaş gibi malzemeler ekleyerek değişik lezzetler elde edebilirsiniz.
  • Ekmeğinizi sade olarak hazırlayıp, sandviç ekmeği olarak da kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder