23 Kasım 2013 Cumartesi

Kinoalı ''Top Kabak'' Dolma


Her zaman pirinçle yaptığım soya kıymalı kabak dolmasını bu sefer kinoa ve minik top şeklindeki koyu yeşil kabaklarla yaptım. Siz arzunuza göre aynı tarif ile normal kabaklarla ve kinoa yerine pirinçle yapabilirsiniz :) 

Fotoğraftaki dolmaların birinin doğal hali ile yemyeşil, diğerinin yeşili tamamen yok olana kadar kazınmış olmasının sebebine gelince ; top kabakları daha önce hiç bir yemekte denemediğim için internette normal kabakla arasında tat farkı olup olmadığını biraz araştırdım. Bir kaç kişi kabakların tadının hafif acımtırak olduğunu ve yemeğin tadını bozduğunu yazmış. Aradaki farkı anlayabilmek için kabaklardan iki tanesinin yeşil kısmını kazıdım, diğerlerini doğal hali ile bıraktım. Benim sonucum : İkisi arasında hiç bir lezzet farkı yok, kabakları doğal hali ile pişiriniz :)



Malzemeler : 

Kıymalı harç malzemeleri : 
  • 2 (klasik boy) çay bardağı soya kıyması
  • 1/2 demet maydanoz (arzunuza göre daha az kullanabilirsiniz) 
  • 2 çorba kaşığı kinoa
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 1/2 çay bardağı su



Diğer malzemeler :
  • 6 adet orta boy top kabak

Sos malzemeleri : 
  • 2 çay bardağı su
  • 1.5 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı : 

Önce soya kıymasını derin bir kaba alıp, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve bir kenarda 10-15 dk. kadar şişmeye bırakın.

O sırada kabakların her birinin üst kısmından ufak bir şapka (kapak) kesin ve kabakların içlerini kabak oyacağı ile dikkatlice oyun. Her birinini güzelce yıkayıp bir kenarda bekletin. 

Şişen soya kıymalarını bir süzgeçe alıp hafif soğumalarını beklerken iç harç malzemelerini hazırlayın. 



Yemeklik doğranmış soğanı, kıyılmış maydanozları, yıkanmış kinoaları, suyu iki avucunuzla sıkılmış kıymaları ve diğer harç malzemelerini
cam derin bir kaseye alın.



Harç malzemelerini kaşıkla ve ya
parmaklarınızla iyice karıştırın



Kıymalı harcı kabakların içlerine
doldurun ve derin olmayan bir tencereye alın



Sos malzemelerini bir kasede karıştırın,
kabakların üzerlerine ve tencereye gelecek
şekilde kaşıkla dökün, kabakların şapkalarını kapatın. 


Tencerenin kapağı kapalı şekilde, ara ara suyunu kontrol ederek, orta ateşte pişmeye bırakın. Kabaklar yumuşadığında ve iç malzemeler piştiğinde altını kapatın ve 15-20 dak. kadar ağzı kapalı olarak dinlenmeye bırakın. En son üzerlerine muhakkak öneririm ''kuru nane'' serpin.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder