Malzemeler :
- 2 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1/2 demet maydanoz
- 2 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Himalaya tuzu
- 1 çay kaşığı kadar kimyon
- 1 çay kaşığı kadar köri
- 1 tatlı kaşığı kadar kişniş
Yapılışı:
Yeşil mercimekleri bir tutam kimyon ve bir miktar içme suyu ile 5 dk. kadar haşlayın. Mercimeğin çıkan kara suyunu döküp yine üzerini geçecek kadar su ekleyip mercimekler yumuşayıncaya dek haşlayın. Mercimeklerin neredeyse lapamsı kıvamda, iyice haşlandığına emin olduktan sonra ince bulguru ilave edin ve bir kez karıştırıp tencerenin kapağını bulgurların şişmesi için kapayın ve 10-15 dk. bekleyin.
Bulgurların şişme süresi tamamlandıktan sonra harcı güzelce karıştırıp, ezilmiş sarımsakları, kıyılmış maydanozları, yarım çay kaşığı kadar kimyon ve yine aynı miktarda köriyi, tuzunu, zeytinyağını ilave edip harcı yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurma işlemi sonrasında elimizle köfte şekli verip yapışmaz bir tavada bir miktar zeytinyağı ile önlü arkalı kızartıyoruz.
Tarifle ilgili notlar:
Tarifle ilgili notlar:
- Bulgurları eklemeden önce, mercimeklerin suyu kalmamış ise bulgurların şişmesi için, bir miktar kaynar su eklemeniz gerekmektedir .
- Köfte harcı ne kadar iyi yoğrulursa o kadar dağılmadan pişmesi sağlanır.
- Köfteleri kızartırken muhakkak az yağ kullanmak amacı ile yapışmaz bir tava kullanmanız gerekmektedir.
- Köfteler yumuşak bir yapıda olduğu için çevirme işlemini dikkatli ve nazikçe yapmanız önerilir.
- Bu miktar da malzeme ile, büyüklüklerine göre değişmekle birlikte 15-18 adet köfte çıkarılabiliyor.
- Arzuya göre harca istenilen baharatlar eklenebilir.
Ben bulgursuz şekilde yaptım. İnternetten okuduğum tariflerle yeni bi' tarif elde ettim :)
YanıtlaSil2 su bardağı yeşil mercimek
4 yemek kaşığı tam tahıllı un 2 yemek kaşığı galeta unu
2 yemek kaşığı soya sosu
3 yemek kaşığı üzüm pekmezi
1 yemek kaşığı Vegeta(Hazır, Kurutulmuş Sebzelerden oluşan bir karışım)
1 çay kaşığı karababiber, kimyon
Az yağlı tavada pişirdim ve çok güzel oldular :)
Elinize sağlık :)
SilBen de denedim köftenizi :) Çok lezzetli oldu gerçekten. Tarif için çok teşekkürler :) http://sinemakkoc.blogspot.com/2013/03/mercimek-koftesi.html
YanıtlaSilAfiyet olsun :)
SilLezzeti çok güzel oldu. Ama köfteler çok dağıldı ve içleri hamur gibi oldu. Acaba un da koysak daha kıvamlı olur mu?
YanıtlaSilTabii dilerseniz un katarak da yapabilirsiniz. Daha kivamli olur.
SilTabii dilerseniz un katarak da yapabilirsiniz. Daha kivamli olur.
Silbu tarifin ne yazık ki una ihtiyacı var. un katmadığımda köfteler darmadağın oldu. geri kalanları un katıp pişirdim. biraz daha topladı, ama köftelerin tadı bana yavan geldi. (bende kişniş ve köri vs yoktu sadece kimyon nane vs kullandım. ondan kaynaklı olabilir) ve köfteler pişerken fazla yağ çekti. sizin köftelerin dağılmaması için uygulandığınız bir püf noktası var mı? daha az yağda mı kızartmalıydı? mercimekler haşlandıktan sonra kalan suyu mu süzülmeliydi? vs.
YanıtlaSilTeflonda çok az yağda pişirmelisiniz. Elbette Mercimekleri fazla sulu birakirsaniz un ister Mercimekler lapamsi halde olmali susuz sekilde. Öyle katmalisiniz bulguru.
Sil