27 Aralık 2013 Cuma

Brokoli Çorbası


Malzemeler : 

  • 500 gr brokoli
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 4 su bardağı içme suyu
  • 1/2 su bardağı bitkisel süt (badem, susam ya da soya sütü)
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

Yapılışı : 

Brokoli, havuç, patates, soğan ve sarımsağı orta boy bir tencerede 4 su bardağı su ile sebzeler yumuşayıncaya dek pişirin. Karıştırarak süt, zeytinyağı ve tuz ekleyip altını kapatın. Blender ile pürüzsüz hale getirin. Afiyet olsun :)



15 Aralık 2013 Pazar

Soya Kıymalı Rulo Börek


Malzemeler : 

  • 2 adet yufka
  • 1 su bardağı soya kıyması
  • 1 adet kuru soğan
  • 10-15 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı

Üzeri için : 
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 6-7 çorba kaşığı su
  • 1 çorba kaşığı pekmez (1/2 çorba kaşığı su ile inceltilmiş)
  • Bir kaç tutam Susam/Çörekotu/Haşhaş 

Yapılışı : 

Soya kıymasını geniş bir kaba boşaltın ve üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip 10-15 dak. kadar şişmesini bekleyin. Sıcak suda şişen kıymaları bir süzgeçe aktarın. Soğuması için beklerken soğanı yemeklik ince ince doğrayıp bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Üzerine avuçlarınızla suyunu iyice sıktığınız kıymaları ilave edip 1 dakika kadar daha kavurup altını kapayın ve bir miktar tuz ve çok az karabiber ekleyin. Maydanozları ince ince kıyıp kıymalı harca katın ve karıştırın.
Yufkaları ortadan ikiye kesip her bir yarım yufkanın geniş kenarına 5 tatlı kaşığı kadar kıyma ekleyip sigara böreği sarar gibi dikkatlice sarın.


 
Rulolardan ilkini bir ucundan başlayarak gül şeklinde sarın ve yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir fırın tepsisi veya borcamın ortasına yerleştirin. Diğer ruloları da çevresine dolayın. 

Bir kasede su ve zeytinyağını karıştırıp kaşık yardımı ile her tarafına eşit olarak gelecek şekilde paylaştırın. 
Hemen ardından hafif sulandırılmış pekmezi fırça veya eliniz ile üzerine sürün. 
Üzerine istediğiniz susam,çörekotu .. gibi malzemeleri serpiştirin.


200 derece fırında altı ve üzeri eşit şekilde kızarana dek pişirin. 


Fırından çıkardığınız böreğinizi bir süre dinlenmesi için bekletin ve dilimleyerek servis yapın.




11 Aralık 2013 Çarşamba

Aşure Tadında :)

Zevkinize uygun malzemeler ve oranlarla hazırlayabileceğiniz pratik, keyifli, hafif tatlı, besleyici ve doyurucu bir karışım :)



Malzemeler : 

  • Haşlanmıs karabuğday
  • Az miktar hindistan cevizi sütü
  • 1 adet minik minik doğranmış elma
  • Az miktar agave veya pekmez
Üzeri için : 
  • İri kıyılmış ceviz veya fındık
  • Hindistan cevizi
  • Tarçın
  • Çam fıstığı
  • Kuş üzümü 

Zevkinize uygun istediginiz malzemeleri ekleyebilirsiniz..










10 Aralık 2013 Salı

Karabuğdaylı Glutensiz Mercimek Köftesi



Malzemeler : 

  • 1 ajda boy çay bardağı kırmızı mercimek
  • 4 ajda boy çay bardağı su
  • 1 ajda boy çay bardağı karabuğday
  • 2 adet kuru soğan
  • 1/2 ajda boy çay bardağı zeytinyağı
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı acı biber salçası
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 6 dal yeşil taze soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • Arzunuza göre kırmızı pul biber

Yapılışı : 

Mercimekleri ve karabuğdayları ayrı ayrı bol ılık su ile iyice yıkayın. Geniş bir tencereye önce mercimekleri ve 4 ajda boy çay bardağı suyu koyup orta ateşte pişirmeye başlayın. Mercimekler kaynamaya başladıktan hemen sonra karabuğdayları ilave edin ve pişirmeye devam edin. Bu esnada sık sık çırpma teli ile karıştırmaya devam edin. Karışım suyunu çekince (mercimek ve karabuğdaylar iyice lapamsı pişmiş olmalı) ocağın altını kapatın ve bir kenarda yine ara ara karıstırarak soğumaya bırakın. 
Bu sırada kuru soğanları incecik yemeklik doğrayın, sarımsağı incecik kıyın, maydanozları ve taze soğanları yıkayıp ince ince kıyın.
Kuru soğanları zeytinyağında ufak bir tava ya da tencerede kavurun. Sarımsakları ve salçayı ilave edin kısa bir süre daha karıştırarak ocağın altını kapatın. Kimyon ve tuzunu ekleyin. Soğanlı karışımı mercimeklere ilave edin. Maydanoz ve taze soğanları da ekleyerek (bu sırada arzunuza göre kırmızı pul biber ilave edebilirsiniz) önce kaşık yardımı ile ardından elinizle iyice yoğurun. 
Ufak bir kaseye su koyup elinizi ara ara ıslatarak köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp şekillendirin ve servis tabağına dizin. 



9 Aralık 2013 Pazartesi

Dereotlu Farinata

''Farinata''  İtalyanların odun fırınında özel bakır tepsilerde nohut unu ile yaptıkları karbonhidrat ve proteince oldukça zengin ince bir ekmek çeşidi. Fırına vermeden önce hamuruna arzunuza göre biberiye gibi taze otlar ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Ben çok yakışacağına inandığım dereotu ile yaptım. Çok çok lezzetli oldu :) 
Bu güzel tarif için Vegan Dükkan 'ın sahibi sevgili arkadaşım Tarkan Aparı'ya çok teşekkürler...


Malzemeler : 
  • 200 gr nohut unu     
  • 400 ml ılık su
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 1 demet dereotu

Yapılışı : 

Nohut unu ve ılık suyu tuz ilavesi ile pütürsüz olana dek karıştırıyoruz. 
Üzerini kapatıp 2 saat dinlenmeye bırakıyoruz. 
Dinlenme süresi sona erince yuvarlak bir tepsi ya da borcama tabanını ve tüm kenarlarını kaplayacak şekilde yağlı pişirme kağıdı seriyoruz. Karışımın üzerindeki köpükleri kaşık yardımıyla hafifce alarak ince kıyılmış dereotlarını ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş borcama zeytinyağını ekliyoruz ve kağıdın kenarları dahil her tarafına gelmesini sağlayarak yayıyoruz. 
Son olarak unlu karışımı borcama döküyoruz ve önceden ısıtılmış 240/250 derece fırında ortalama 30 dak. pişiriyoruz. 


Pişen ekmeği sıcakken servis tabağına alıp dilimliyoruz. Zevkinize göre dilediğiniz yiyeceklerle süsleyip servis edebilirsiniz. Benim tercihim avokado dilimleri ve yeşil zeytin oldu. Ayrıca acuka tarzı karışımlar sürüp yemek de oldukça keyifli oluyor. 





Greyfurt'lu Tatlı Karabuğday

Son derece lezzetli olan bu karışımı hazırlamak öyle kolay ki.. Ayrıca zevkinize göre çeşitli meyvelerle istediğiniz gibi oynama yapabilir ve farklı tatlar yaratabilirsiniz. Benim favorim pembe greyfurt :)



Malzemeler : 

  • Haşlanmış karabuğday
  • Pembe greyfurt
  • Tarçın
  • Hindistan cevizi
  • Kıyılmış ceviz
  • Agave

Yapılışı : 

Bir kaseye haşlanmış karabuğdayı alın. Üzerine kabukları soyulmuş, beyaz kısımları yoğunlukla üzerinde bırakılmış greyfurtları kare kare dilimleyin. Diğer malzemeleri de zevkinize uygun yoğunlukta ekleyerek karıştırın ve afiyetle yiyin :)