16 Mayıs 2013 Perşembe

Maş Fasulyeli Pirinç Pilavı


Malzemeler : 

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 su bardağı maş fasulyesi
  • 2.5 su bardağı içme suyu (pilavı pişirmek için)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı :

Pirinçleri tuz katılmış kaynar suda, bir kap içerisinde en az 20 dak. bekletin. O sırada maş fasulyelerini haşlayın. Haşlanmış fasulyeleri bir süzgeçe alın. Suda bekletilmiş pirinçleri akan su altında iyice yıkayın ve süzün. Pilav tenceresine zeytinyağını koyup pirinçleri ilave edin ve yüksek ateşte 2-3 dak. kavurun. Kavrulmuş pirinçlerin üzerine 2.5 su bardağı kaynar su ve tuz ekleyerek hızlı şekilde hafif karıştırın ve hemen tencerenin kapağını kapatıp, ateşi son derece kısık hale getirerek pirinçler suyunu çekene dek pişirin. Pişen pilav üzerine haşlanmış fasulyeleri ekleyin ve ocağın altını kapatın. 5-10 dak sonra demlenmiş pilavınızı hafif karıştırın ve servis yapın. 






Kinoa'lı Sarı Mercimek Çorbası


Bildiğimiz ezogelin çorbasının şehriye/pirinç yerine ''kinoa'', kırmızı mercimek yerine ''sarı mercimek''  kullanılmış hali :) 

Malzemeler : 



  • 1.5 su bardağı kadar sarı mercimek
  • 1 lt kadar içme suyu
  • 4-5 yemek kaşığı kinoa
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yemeklik soğan
  • 1 çay kaşığı acı biber salçası
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Kuru nane
  • Kırmızı pul biber

Yapılışı : 

Mercimekleri akan su altında iyice yıkadıktan sonra orta boy bir çorba tenceresine alıp içme suyunu ilave ediyoruz. Kaynamaya başladıktan 5 dak. sonra yıkanmış kinoaları ekliyoruz ve her ikisi de bir süre pişene kadar ara ara karıştırıyoruz. (Çorbanınızın kıvamının yoğunluğunu arzunuza göre sıcak su ilavesi ile yapabilirsiniz.)
Soğanı oldukça küçük şekilde yemeklik doğrayıp ufak bir tencereye alıyoruz ve zeytinyağında 2-3 dak. kadar kavuruyoruz. Salçaları ilave edip pişmeye devam eden çorbadan 1 kepçe kadar ilave edip karıştırıyoruz. Salçalı karışımı çorba tenceresine boşaltıp 1-2 dak. kadar sürekli karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Tuzunu ilave edip tencerenin altını kapatıyoruz. Son olarak damak zevkinize göre kuru nane, kırmızı pul biber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.