31 Ekim 2012 Çarşamba

Kremalı Sebze Çorbası


Malzemeler : 

  • 1 lt. su
  • 2 adet havuç
  • 3 adet kabak
  • 1 avuç brokoli
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı soya sütü (sade)
  • 3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı : 

Orta büyüklükte derin bir tencereye 1 lt. su ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış havuçları ekliyoruz. Su kaynamaya başladıktan 5 dk. sonra, yine tavla zarı büyüklüğünde doğranmış kabakları ekliyoruz. Kabaklarında hafif yumuşaması için 3-4 dk. bekledikten sonra minik parçalara ayrılmış brokolileri ekleyip 1-2 dk. daha kaynatıyoruz. 

Öte yandan bir karıştırma kabı içerisinde; un, zeytinyağı ve soya sütünü çırpma teli ile hızlıca karıştırarak, kaynayan çorbaya azar azar ilave ediyoruz. 
Çorbayı 5 dk. daha orta ateşte pişirmeye devam edip altını kapattıktan sonra tuzunu ilave ediyoruz. Arzuya göre pişmiş olan çorbaya bir miktar daha sızma zeytinyağı eklenebilir.





24 Ekim 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Pırasa

En sevdiğim zeytinyağlı sebzeler arasında belki de ilk sırada yer alan, bolll limonlu enfes lezzet :)



Malzemeler : 


  • 1 kg. pırasa
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 türk kahvesi fincanından biraz az pirinç
  • 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • Himalaya tuzu
  • 4 adet kesme şeker

Yapılışı : 

Yıkanmış ve eşit boyutta doğranmış pırasaları, minik halkalar halinde doğranmış havuçları, 10 dak. kadar sıcak suda bekletilmiş ve yıkanmış pirinçleri, 4 çorba kaşığı zeytinyağını, bir miktar tuz ve şekeri sırasıyla tencereye alıp, üzerine bir miktar su ilavesi ile ağzı kapalı şekilde orta ateşte pirinçler ve pırasalar yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.

Tarif ile ilgili notlar:
  • Tüm malzemeleri çiğden, kavurma işlemi yapmadan pişiriyoruz.
  • Pirinç miktarını damak zevkinize göre azaltabilir ya da arttırabilirsiniz (Ben kendi zevkime uygun olarak, 1 küçük türk kahvesi fincanı miktarından biraz daha az kullanıyorum)
  • Ben zeytinyağlı pırasayı düdüklü tencerem ile 1 minik çay bardağı su ile 8 dk.'da pişiriyorum.
  • Pişen zeytinyağlı pırasanızı ocağın altını kapattıktan sonra 3-4 saat ağzı kapalı olarak oda sıcaklığında bırakıp öyle soğutursanız lezzeti daha güzel olacaktır.
  • Soğutulmuş pırasanızı servis tabağına aldıktan sonra, üzerine az miktar daha sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı soğuk yemekler, buzdolabında 1 gün bekletildikten sonra daha lezzetli olur.
  • Aynı tarifi pirinç yerine karabuğday kullanarak da pişirebilirsiniz.



23 Ekim 2012 Salı

Soya Sütlü İrmik Tatlısı

Son derece zahmetsiz, lezzetli ve hafif bir tatlı yapmak isterseniz ''Soya Sütlü İrmik Tatlısı'' tam size göre :)



Malzemeler : 

  • 1 lt soya sütü (sade)
  • 14 çorba kaşığı toz şeker
  • 8 çorba kaşığı irmik
  • 1 paket vanilin
Yapılışı : 

Vanilin hariç tüm malzemeleri kısığa yakın orta ateşte irmikler şişene dek sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Tatlı göz göz olup kaynayınca ateşte alıp vanilin ekliyoruz ve son bir kez karıştırıp kaplara boşaltıyoruz.

Tarif ile ilgili notlar : 
  • Pişen tatlıyı dilerseniz minik silikon kek kalıplarına koyup, buzdolabında soğuttuktan sonra, servis tabağına ters çevirip tarçınla süsleyerek servis yapabilirsiniz. (Bu durumda 12 adet tatlı elde etmiş olursunuz)
  • Dilerseniz pişen tatlıyı su ile hafifçe ıslatılmış (tatlının borcama yapışmasını engellemek için) cam borcama boşaltıp, üzerini düzleyip soğuttuktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.