30 Temmuz 2012 Pazartesi

Nohut Dürüm

Antep yöresinin meşhur ve lezzetli olduğu kadar da sağlıklı nohutlu dürümünü pratik bir şekilde evde hazırlamaya ne dersiniz :)




Malzemeler : 


  • Haşlanmış nohut
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • Sivri biber
  • Kuru soğan veya kırmızı soğan
  • Kırmızı biber
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Nar Ekşisi
  • 1 kaşık kadar sızma zeytinyağı
  • Lavaş 


Yapılışı : 

Kıyılmış tüm malzemeler ile haşlanmış nohutu derin bir salata kasesinde güzelce karıştırdıktan sonra lavaş ekmeğine sarıp servis ediyoruz.


Tarif ile ilgili notlar :
  • Nohut dürüm yapan yerlerde, nohutu lavaşa yaydıktan sonra isteğe göre patates kızartması,patlıcan gibi malzemelerde eklenebiliyormuş. Ben sade yapmayı tercih ediyorum ama yine de tercih sizin.
  • İnce lavaş yerine, tırnak pide veya ramazan pidesini sandviç ekmeği gibi kullanabilirsiniz.
  • Malzemelerin tamamını kullanmak zorunda değilsiniz, damak zevkinize göre eklemeler çıkarmalar yapabilirsiniz. Önemli olan, tadı tuzu yerinde lezzetli bir iç harç hazırlamak.


21 Temmuz 2012 Cumartesi

Kakaolu Dondurma

Yaz sıcaklarında en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri ''dondurma''.  Hele ki sağlıklı ve doğal malzemeler ile zahmetsizce yapılmış ise :)




Malzemeler : 


Yapılışı:

6-7 saat kadar içme suyunda bekletilmiş hurmaların çekirdeklerini çıkarıp diğer malzemeler ile birlikte rondoya atıyoruz ve tüm malzemeler birbirine karışına kadar karıştırıyoruz. 

Tarif ile ilgili notlar :
  • Malzemelerin belli bir miktarı yok. Yogunluğu muz ve hurma ile arttırabilir, fazla katı olan karışımınızı badem sütü ile açabilirsiniz.
  • Türkiye'de şu an raw kakao bulunmadığı için, normal kakao kullandım. 


6 Temmuz 2012 Cuma

Körili Küp Patates

Çok az yağ ile, lezzetinden ödün vermeden, kızarmış patates görüntüsünde bir patates yemek isteyenler için...


Malzemeler :                                   
  • Patates
  • Zeytinyağı
  • Köri
  • Kırmızı Toz Biber
  • Himalaya Tuzu
Yapılışı:

Yapışmayan bir pilav tenceresine 3-4 çorba kaşıgı kadar zeytinyağı konulur ve ateşe oturtulur. Küp küp doğranmış patatesler ilave edilir ve hafif hafif karıştırarak 4-5 dk. kadar patatesler kavrulur. Tencerenin kapagı kapatılır. Ara ara kontrol edilerek, pişmesine yakın kırmızı toz biber, az miktarda köri ve tuz ilave edilir. Piştiğine emin olduktan sonra ateşten alınır ve servis edilir.

Tarif ile ilgili notlar:
  • Patatesleri karıştırırken zedelememeye dikkat edilmeli, hafifçe karıştırılmalıdır. Karıştırma yerine, tencerenin saplarından ve kapağın iki kenarından bir bez yardımıyla sıkıca tutularak patatesler sallanabilir.
  • Patateslere kızarmış havası vermek ve az yağ kullanmak istediğimiz için, muhakkak yapışmaz bir tencere kullanmanızı tavsiye ederim.
  • Kırmızı toz biberi lezzet vermesinin dışında, renk vermesi için kullanıyoruz. Arzunuza göre acı kırmızı pul biberde ekleyebilirsiniz.



5 Temmuz 2012 Perşembe

Keçi Boynuzlu Badem Sütü

Deneyince tadına inanamayacaksınız! :)




Malzemeler : 
  • Badem sütü
  • 1 adet muz
  • 1/2 çay kaşığı toz tarçın
  • 1-2 tatlı kaşığı keçi boynuzu tozu
  • Bir miktar agave şurubu

Yapılışı : 

Malzemelerin tamamı sürahili bir blender'da karıştırılır. Arzuya göre buz ilave edilebilir.


Agaveli Limonata

Serinlemek için hazır meyve suları veya asitli içecekler yerine, evde 1 dk. içinde kendi içeceğimizi yapabiliriz diye düşünüyorum. Hem de rafine şekere, katkı maddelerine  ve yapay aromalara bulanmadan :)



Malzemeler :
  • Limon
  • Su
  • Agave Şurubu 
  • Buz
  • Nane yaprakları
Yapılışı : 

Limon suyu, su ve bir miktar agave şurubunu karıştırıp, buz ekleyip, nane yaprakları ile süslüyoruz.

Tarif ile ilgili tavsiyeler :  
  • Agave şurubunu, limonatanın tadına bakarak azar azar eklemenizi tavsiye ederim.
  • Şekilli silikon buz kalıpları ile değişik şekilllerde buzlar elde edebileceğiniz gibi, buzluklara su ekledikten sonra birer parça nane yaprağı koyarak dondurabilirsiniz. Bu şekilli ve naneli buzları ister limonata gibi soğuk içeceklerinizde, ister su ile dolu sürahileriniz de kullanabilirsiniz.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Hafif ve lezzetti tadıyla yaz sofralarının olmazsa olmazı :)




Malzemeler : 
   
  • 1 kg. taze fasulye                 
  • 4-5 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • Sızma zeytinyağı
  • Himalaya Tuzu
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker


Yapılışı : 

Ayıklanmış, doğranmış taze fasulyeleri, yemeklik küçük küçük doğranmış kuru soğanları, kabuksuz rendelenmiş domatesleri, tuz, şeker ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını tencereye koyup, bir miktar su ilavesiyle tüm malzemeleri çiğden, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Fasulyeleri tencerenin kapağı kapalı şekilde bir süre dinlendirdikten sonra servis tabağına alıp üzerine bir miktar zeytinyağı gezdiriyoruz.


Tarif ile ilgili notlar :

  • Ben bu tarz yemeklerde düdüklü tencere kullandığım için 7 dk. 'da, sadece domateslerin suyu ile pişirdim. Normal tencerede pişiriyorsanız ara sıra yemeğinizin suyunun tamamen çekmesini engellemek amaçlı kontrol etmenizi tavsiye ederim.
  • Soğuk zeytinyağlı yemeklerde kullanacagım zeytinyağının yarısını pişirirken, diğer yarısını da piştikten sonra üzerine gezdiriyorum. Böylelikle zeytinyağının kendine has kokusu ve lezzeti ortaya çıkarken, yemek daha parlak ve iştah açıcı gözüküyor.
  • Zeytinyağlı yemeklerinizi lezzetinin tam olarak yerine oturması için, buzdolabında 1 gün dinlendirildikten sonra servis etmenizi tavsiye ederim.


4 Temmuz 2012 Çarşamba

Hurmalı Frigo Tatlı

Baştacımız hurmanın başrolde olduğu, kendisine boll ceviz parçalarının eşlik ettiği ve buzluktan çıktığı halde yumuşacık ama soğuk bir tatlı yemek istermisiniz? :)


Malzemeler : 

  • 2 büyük bardak hurma
  • 1 büyük bardak iri kıyılmış ceviz
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1/2 tatlı kaşığı saf vanilya (şart değil)

Yapılışı : 

7-8 saat kadar içme suyunda bekletilmiş hurmaları çekirdeklerinden ayırıp, çatal yardımıyla, hurmanın suyundan azar azar (tamamını değil) ekleyerek ezin. Kakao, vanilya ve iri ceviz parçalarını ekleyip karıştırın. Karışımı ufak bir tepsinin ortasına, 1.5 -2 cm. kalınlığında, kenarlarını düzleyerek yayın ve üzerini strech ile kaplayıp buzluğa atın. Servis öncesinde dilimleyerek servis yapın. Dilerseniz üzerini ince kıyılmış ceviz/fındık parçaları veya badem sütünüzden arta kalan badem posaları ile süsleyin.

Tarif ile ilgili notlar : 
  • Tatlınızı tepsiyi tamamen kaplayacak şekilde dökmeyin.
  • Tatlınızı tepsiye ne kadar özenli yerleştirirseniz yerleştirin, katılaşan bir tatlı olmadıgı için, servis tabağına alırken illa ki basit bir hareketle düzeltmeniz gerekecektir.
  • Hem lezzet, hem de çekirdeklerinin rahat çıkması açısından  alacağınız hurmaları büyük boy ve etli olanlarından seçmenizi tavsiye ederim. 
  • Hurmaları ezerken, hurma suyunu ne kadar fazla koyarsanız tatlınız o kadar yumuşak olur. Çok yumuşak olmaması için hurma suyunu az koymaya dikkat edin. Tatlınız ne kadar yumuşak olursa, o kadar frigo kıvamından çıkar.

3 Temmuz 2012 Salı

Patates Kavurması

Patates kavurmasını isterseniz büyük bir servis tabağında sunabilir, isterseniz ana yemeklerinize eşlik edecek şekilde, tek kişilik minik kaselere doldurup ters çevirerek baharatlarla süsleyip sunabilirsiniz. Karar sizin :)


Malzemeler : 

  • 1 kg. patates
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 dal taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Himalaya tuzu
  • Karabiber

Yapılışı : 

Patatesleri haşlayın ve ezin, bir köşede bekletin. Taze soğanların beyaz kısımlarını ve kuru soğanı ince ince doğrayın zeytinyağında kavurun. Domates salçası ve biber salçasını ekleyin, patatesleri ekleyin 1-2 dk kavurun. Tuzunu ve az miktarda karabiberini ilave edip ocagın altını kapatın. Kıyılmış maydanoz ve taze soğanların ince kıyılmış yeşil saplarını ekleyerek karıştırın. Ilık olarak servis yapın.

Tarif ile ilgili notlar : 
  • Yapışmaz geniş bir tava ya da tencere kullanmanızı tavsiye ederim.
  • Hazırladığınız lezzetli patates kavurmasını böreklerde, gözlemelerde iç harç olarak kullanabilirsiniz. 


2 Temmuz 2012 Pazartesi

Pratik Badem Sütü Yapımı

Yemişlerin kralı bademden yapılan, bol kalsiyum içeren ama kolesterol ve laktoz içermeyen, üstelik oldukça da faydalı mis gibi doğal bir sütten bahsediyorum..
Veganların vazgeçilmezi lezizzz badem sütünü yapmak en az içmek kadar keyifli :)




Malzemeler : 



Yapılışı : 

Ön hazırlık olarak bademleri en az 
8 saat içme suyunda bekletiyoruz. 



Suda beklemiş bademlerin 
bekleme suyunu döküp, 
bademleri akan su altında 
güzelce yıkıyoruz ve blender'a 
atıp 3 bardak içme suyu 
ilave ediyoruz.


Blender'ı orta seviyede 1 dk. 
kadar çalıştırıyoruz.


Geniş ağızlı bir sürahiye, tülbent 
kesesi yerleştirip, blender'daki 
badem karışımını kesenin içine 
döküyoruz. 



Tülbenti sürahinin içinden 
çıkarmadan önce, badem 
pürelerini avucumuzla iyice 
sıkıp, sütün tamamının sürahiye 
akmasını sağlıyoruz.


İşte badem sütümüz hazır :)


Tarif ile ilgili notlar : 


  • Hazırladığınız badem sütünü buzdolabında ağzı kapalı cam bir sürahide 3 gün bozulmadan koruyabilirsiniz.
  • Badem sütünüzü yulaf ezmesi gibi kahvaltılıklarınızda, smoothie'lerinizde, shake'lerinizde, kahvenizde, kurabiyelerinizde, keklerinizde, böreklerinizde ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz. 
  • Badem sütünüzden kalan posayı atmamanızı tavsiye ederim. Bu lezzetli posayı kurabiyelerinizde, keklerinizde, çorbalarınızda, kahvaltılıklarınızda, salatalarınızda, tatlılarınızda kullanabilirsiniz. 

Badem Sütü Kesesi

Badem sütü hazırlarken bademleri süzebileceğimiz ince bir tülbent keseye ihtiyacımız var. Tuhafiyeden alacağınız bir parça tülbent kumaşını iki kenarından dikerek kese haline getirip bu işlem için rahatlıkla kullanabilirsiniz :) 



Not : 
  • 1 mt. tülbent kumaşından sürahiye rahatlıkla sığan 3 adet kese elde edebilirsiniz.
  • Kesenizi her kullanım sonrası yıkayıp bir sonraki süt için tekrar kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.